Feb 18 2010

Sposojene novičke: Podoba celjskega grofa Ulrika II.

Za rekonstrukcijo podobe zadnjega celjskega grofa Ulrika II. so se povezale štiri ustanove. V sklopu priprav na razstavo o viteštvu na Slovenskem, ki jo v Narodnem muzeju Slovenije načrtujemo za konec leta 2011, bomo na podlagi ohranjene lobanje zadnjega celjskega grofa Ulrika II. rekonstruirali njegovo podobo.

V prvi fazi bodo sodelavci Pokrajinskega muzeja Celje v sredo, 10. februarja 2010, lobanjo pripeljali v Ljubljano, kjer jo bomo najprej fotografirali, nato pa bo okrog 16. ure ekipa pod vodstvom g. Janeza Podobnika opravila računalniško tomografijo na novi Nevrološki kliniki v Ljubljani. Posnetke bomo poslali mednarodno priznani specialistki za forenzične rekonstrukcije dr. Ursuli Wittwer-Backofen, ki bo s svojimi sodelavci na Univerzi v Freiburgu v Nemčiji po sodobnih forenzičnih postopkih izdelala tako tridimenzionalno računalniško kot plastično kiparsko rekonstrukcijo obraza grofa Ulrika, nedvomno naše najmogočnejše politične osebnosti ob koncu srednjega veka.

Poudariti moramo, da gre pravzaprav za prvi tak projekt pri nas, pri katerem se bodo povezale štiri ustanove. Naš cilj je, nekoliko v prispodobi povedano, viteštvu na Slovenskem vrniti obraz, zato bo rekonstrukcija eden osrednjih eksponatov na razstavi o viteštvu, pozneje pa jo bo mogoče uporabiti v sklopu nove stalne postavitve v Pokrajinskem muzeju Celje.

Avtorica fotografije je dr. Ursula Wittwer-Backofen. Fotografija: računalniška rekonstrukcija obraza Friedricha Schillerja, ki so jo naredili na podlagi njegove lobanje – najnovejši veliki projekt ekipe za forenzične rekonstrukcije Univerze v Freiburgu.

Vir: eljubljana.si (9.2.2010)

  • Share/Bookmark

Še brez komentarjev.
Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !