Jan 27 2010

Drobci: Muzej Anne Frank House

Anna-Frank.jpg

Anne Frank ni potrebno posebej predstavljati. Njena osebnost, ki sije skozi vrstice napisane v njenem dnevniku, daje človeški obraz nedolžnim žrtvam holokavsta. Pomoč, ki jo je njena družina dobivala s strani zaupnikov med skrivanjem na podstrešju odvetniške pisarne, pa kaže na odpor lokalnega prebivalstva zoper nemško okupacijo. Njen pogum, optimizem, dobrodušnost in hvaležnost še danes rezonirajo pri vedno novih bralcih njenega dnevnika.

 

Zapuščino Anne Frank danes ureja fundacija Anne Frank, ki skrbi za muzej posvečen Anni in njeni družini ter skrbi za promocijo tolerance in medsebojnega spoštovanja v družbi. Muzej so ustanovili leta 1960 v hiši, kjer se je med julijem 1942 in avgustom 1944 skrivala družina Frank in kjer je Anna pisala svoj znamenit dnevnik. Ker pa želi muzej vrednote katere zastopa predstaviti tudi mlajšim generacijam, predstavlja muzej na sodoben, poizvedovalcu prijazen interaktiven način. Spletna stran omogoča dostop do številnih informacij o Anni Frank, del uradne strani muzeja, ki so ga poimenovali An interactive Monument oz. po slovensko Interaktiven spomenik, pa ponuja prav poseben vpis v neke vrsto knjigo gostov.

 

Minuli september je muzej Anna Frank House vzpostavil tudi uradni spletni kanal na YouTubu, ki vsebuje tudi edini filmski posnetek Anne Frank. Ta je nastal med poroko družinskih sosedov v Amsterdamu, 22. julija 1941, ko je Anna skozi okno opazovala ženina in nevesto.

YouTube slika preogleda

 

Drugi posnetki vsebujejo intervju z nedavno preminulo Miep Gies, ki je Anninemu očetu Ottu izročila njene dnevnike in ki je bila ob njemu, ko je izvedel za smrt svoje hčere. Edina težava je, da je intervju v nizozemščini, posnetek pa ni opremljen s podnapisi. Spletni kanal vsebuje tudi posnetek Nelsona Mandele, ki opisuje kakšno upanje in moč mu je nudilo branje Anninega dnevnika, med bivanjem v zaporu.

Bližnjice:

Muzej Anne Frank House

Uradni spletni kanal Anne Frank House na YouTube

Neli

  • Share/Bookmark

Še brez komentarjev.
Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !