Jan 26 2010

Odkritje posmrtnih ostankov Edit, žene cesarja Otona

Mednarodna raziskovalna skupina je prejšnji teden objavila, da je našla posmrtne ostanke, ki naj bi pripadali princesi in kasneje cesarici Eadgyth oz. Editi, plemkinji iz 10. stoletja. Posmrtne ostanke so našli ovite v svilo v Magdeburški katedrali v Nemčiji.

editha_magdeburg_04_300982s.jpg

Grobnica s krsto

Arheologi pravijo, da skelet pripada ženski med 30. in 40. letom starosti. A obstajajo dvomi, da ti posmrtni ostanki resnično pripadajo Edit. Zgodovinarji verjamejo, da je bilo njeno truplo večkrat vzeto iz krste – kar je bila vsakdanja praksa, kadar je šlo za čaščenje trupel svetnikov in plemstva. Tej praksi pritrjuje tudi sam napis na krsti, ki pravi, da je bilo truplo vzeto iz krste dvakrat, arheologi pa so odkrili dokaze za vsaj še dvakratno premaknitev. Tako obstaja možnost, da so se kosti izgubile in bile zamenjane s kostmi drugega trupla.

 

Šele testiranja bodo pokazala resnično starost kosti in od kod prihajajo. Pri tem se bodo strokovnjaki tudi poslužili analize stroncijskih izotopov.

Ta tehnika meri razmerja stroncijskih izotopov v zobni oblogi, ki se razlikujejo glede na zemljepisno lokacijo in po katerih lahko določijo, kje je oseba odrasla. Tako bodo lahko strokovnjaki ugotovili, ali je oseba, kateri pripadajo posmrtni ostanki odrasla v Nemčiji ali Angliji. Že če bi ta metoda dokazala, da posmrtni ostanki pripadajo osebi, ki je prišla iz Anglije, bi bilo zelo verjetno, da je bila ta oseba resnično Eadgyth. Zaključke testov pričakujejo v šestih mesecih.

 

HerscherpaarMagdeburgCathedral.jpg

Edit in Oton

Edit je živela v začetku 10. stoletja, ko je njen pol brat kralj Athelstan razširil svojo vladavino na celotno Anglijo, preko porok svojih zelo številnih sester pa je utrdil svoj vpliv med tujimi vladarji.

Edit se je poročila z vojvodo Otonom Saksonskim, ki je bil kasneje izvoljen kot prvi vladar Svetega rimskega imperija nemške narodnosti in bil z izvolitvijo na to mesto tudi cesar slovenskih dežel. O lastnostih Edit priča kronika nemške nune Horswithe iz Gandersheima, ki je napisala, da je princesa posedovala poseben šarm, ki je pripadal le tistim, ki so imeli kraljevo držo. Javno mnenje, pa naj bi bilo po kroniki, enoglasno v svoji razglasitvi, da je bila Edit najboljša izmed vseh žena, ki so živele v tistem času. Otonu je rodila vsaj dva otroka, umrla pa je pri 36. letih.

  

 

Neli

 

Povzeto po AP

 

  • Share/Bookmark

Še brez komentarjev.
Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !