Dec 19 2009

Sposojene novičke: V Auschwitzu ukradli napis Delo osvobaja

Neznanci so v jutranjih urah ukradli zloglasni napis “Delo osvobaja” ob vstopu v nekdanje nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau.

 amf.jpeg

Poljska policija je objavila, da je bil napis “Arbeit macht frei” odtujen v petek zjutraj okoli 5. ure, za storilci pa so že poslali policijske pse in okrepljene patrulje. “Celotno obomočje je pod nadzorom kamer. Zdaj pregledujemo posnetke in upamo, da bomo našli prave sledi,” je dejal predstavnik tamkajšnje policije.

 

Uprava muzeja, kar je dandanes nekdanje taborišče, je medtem nad vhod že namestila kopijo napisa, ki so jo izdelali pred leti, ko je bil originalni napis na restavraciji. “Gre za zelo žalostno tatvino. Tatovi verjetno niso vedeli, kje so in zakaj gre, če pa so vedeli, pa je vse to še veliko hujše,” je nad dejanjem razočaran Jaroslaw Mensfelt, predstavnik muzeja, ki se razpostira na več kot 200 hektarjih nekdanjega taborišča.

 

Taborišče usodno za 1.200 Slovencev Nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau leži na jugu Poljske blizu kraja Oswiecim. V plinskih celicah, med suženjskim delom ali v poskusih nacističnih znanstvenikov je bilo med drugo svetovno vojno v tem taborišču med letoma 1940 in 1944 ubitih skoraj 1,5 milijona ljudi, večinoma Judov, pa tudi veliko Slovanov in Romov. V Auschwitz je bilo deportiranih tudi 2.346 Slovencev, izmed katerih jih je več kot polovica umrla.

 

Nemški prispevek za vzdrževanje spomenika Odmevna kraja enega izmed simbolov nacističnega terorja se je zgodila le dva dni po tem, ko je se je nemška zvezna vlada skupaj z deželnimi vladami odločila, da bo skladu za vzdrževanje in ohranjanje taborišča namenila 60 milijonov evrov.

 

Pobudo za ohranitev teh spominskih krajev je pred časom dal nekdanji poljski zunanji minister in zgodovinar Wladyslaw Bartoszewski. S zbranim denarjem, ki naj bi dosegel 120 milijonov evrov, nameravajo poskrbeti za ohranitev osebnih predmetov umorjenih taboriščnikov, 150 objektov in 300 ruševin.

 

T.G.

 

Vir: rtv slo (18.12.2009)

  • Share/Bookmark

En odziv
En odgovor v “Sposojene novičke: V Auschwitzu ukradli napis Delo osvobaja”

  1.   BlogHistoria - 21.12.2009 08:33

    Poljska policija je našla ukraden napis “Delo osvobaja”, ki je visel ob vstopu v nekdanje koncentracijsko taborišče v Auschwitzu. Napis je bil razrezan na tri dele. V zvezi s krajo napisa “Arbeit macht frei” so poljski policisti prejeli pet osumljencev. Tiskovni predstavnik poljske policije je povedal, da gre za pet moških, starih med 20 in 39 let, druge podrobnosti pa zaenkrat še ostajajo skrivnost. Kovinski napis, sicer dolg pet metrov, je bil obešen nad vhodom v nekdanje nacistično taborišče, ki je urejeno v muzej. Napis so neznanci ukradli v petek, uprava muzeja pa je na vhod namestila njegovo kopijo. Muzej v Auschwitzu je za informacije, ki bi pomagale najti napis, obljubil 30.000 evrov nagrade. Tiskovni predstavnik muzeja v Auschwitzu Pawel Sawicki je povedal, da najdba napisa predstavlja veliko olajšanje. “Zelo smo hvaležni policiji, ki je naredila enkratno delo,” je povedal Sawicki in dodal: “Napis, verjetno najbolj pomemben simbol zadnjega stoletja, bomo lahko postavili na svoje mesto”.

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !