Dec 01 2009

Sposojene novičke: Na spletu rokopisi Newtona, Franklina, …

Ena najstarejših znanstvenih institucij The Royal Society bo svoji 350. obletnici na spletu objavila 60 najpomembnejših znanstvenih raziskav iz zgodovine človeštva. Med njimi bo tudi rokopis Isaaca Newtona in poskus Benjamina Franklina.

 

Ena najstarejših znanstvenih institucij bo svoji 350. obletnici na spletu objavila 60 najpomembnejših raziskav, ki so pomembno vplivale na razvoj in prihodnost človeštva.

The Royal Society, ki je bil leta 1660 ustanovljen v Londonu, bo med temi objavil rokopise sira Isaaca Newtona, na spletu bo na voljo tudi eksperiment Benjamina Franklina.

Kot je dejal predsednik znanstvene skupnosti Lord Rees, bodo objavili dokumente, ki predstavljalo najbolj ‘šokantne trenutke” v znanstveni zgodovini.

The Royal Society je sicer zraslo iz t. i. “Invisible College”, združenja mislecev, kjer so se začeli srečevati okoli leta 1640 in so skupaj razpravljali o znanosti in filozofiji. Uradno so družbo ustanovili 28. novembra 1660 in enkrat tedensko izvajali različne poskuse.

Dokumente, ki bodo na ogled na strani Trailblazing, je sicer prva objavil znanstveni dnevnik “Philosophical transaction”, ki je od leta 1665 zabeležil več kot 60.000 člankov. Med pomembnejšimi izstopajo prispevek o krvnem obtoku iz 17. stoletja in Newtova ugotovitev, da je bela svetloba mešanica drugih barv. Izstopal je tudi Franklinov poskus z zmajev v nevihti, s katerim je dokazal, da je bliskanje pravzaprav oblika elektrike. V letu 1970 je bil objavljen tudi prispevek prof. Stephena Hawkinga o črni luknji.

Med prispevki, objavljenimi na spletu bo gotovo veliko zanimanja pritegnila tudi študija o devetletnem Mozartu, s katero so leta 1770 želeli v Londonu ugotoviti, ali je bil dejansko čudežni otrok. Ugibanja, da je bil pravzaprav pritlikavec, oziroma odrasli človek v telesu otroka, je nato zavrnil Daines Barrington na podlagi dejstev, da je bil mali Wolfgang vseeno bolj navdušen nad igro s svojo mačko, kot pa da je vadil čembalo.

“Te pomembne znanstvene raziskave, ki bodo objavljene na strani Trailblazing, bodo jasno prikazale neprestano prizadevanje znanstvenikov za nova odkritja skozi stoletja ter preizkusile ali obnovile naše znanje o človeštvu,” je povedal Lord Rees. “Vsaka zase predstavlja pomemben trenutek v zgodovini, ko nam je znanost pomagala bolje razumeti svet in omogočila jasnejši pogled v prihodnost.”

Š. Ro.

Vir: Delo (30.11.2009)

Bližnjica do Trailblazing: http://trailblazing.royalsociety.org/

 • Share/Bookmark

En odziv
En odgovor v “Sposojene novičke: Na spletu rokopisi Newtona, Franklina, …”

 1.   Blaž Babič - 9.12.2009 13:31

  Ne vem sicer, kako resno vas zanima Zgodovina, ampak tukaj je eno vabilo:

  http://www.hervardi.com/prikaz_novice.php?id=187

  Zveza Domoljubnih Društev Hervardi vabi na predstavitev slovenskega prevoda knjige Jurija Venelina – Starodavni in današnji Slovenci, na katero je slovenski narod čakal dolgih 168 let.

  Vidimo se v torek 15. 12. 2009 ob 18.30 uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.

  V naslednjem letu načrtujemo predstavitve knjige tudi v ostalih večjih slovenskih mestih, v Ljubljani, Celju, Trstu, Gorici, Celovcu, Kranju in drugod, pa tudi v manjših mestih, kjer bo za to obstajal interes.

  Zveza Domoljubnih Društev Hervardi predsednik Andrej Šiško

  Seveda se je Venelin naslanjal tudi na Valvasorja, njegovo sličico pa uporabljate kot grafično podobo tega bloga.

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !