Nov 24 2009

Drobci: O letu 2012 in drugih teorijah o koncu sveta

Če pogledamo na Kolosejevo spletno stran, nam pogled kaj hitro pade na lestvico najbolj gledanih filmov minulega tedna. Tako v Sloveniji, kot v ZDA najdemo na vrhu lestvice film s pomenljivim naslovom 2012. Nič nenavadnega, bo rekel marsikdo, ki ve da ga je režiral eden izmed največjih mojstrov znanstveno fantastičnega žanra Ronald Emmerich, ki je ustvaril med drugim tudi film Dan neodvisnosti. A morda je bolj pomenljiva vsebina filma, saj govori o apokalipsi, ki naj bi doletela naš planet v letu gospodovem, omenjenem v naslovu filma. Hollywood je vendarle znal vedno dobro unovčiti prihajajoče prelomnice, ki naj bi prinesle konec sveta. In tokrat ni nič drugače. A vendarle je še vedno osupljivo, ko pogledamo kako je vera v pomembnost letnice 2012 živa v širši javnosti. Na prodajnih policah je že moč najti razne pripomočke, ki vam bodo prišli prav ob armagedonu.

end_of_the_world_2_small.jpg

Na televiziji se redno vrtijo dokumentarni filmi, na spletnih knjigarnah pa lahko izbirate izmed približno 200 novo izdanimi knjigami, ki predstavljajo »resnično« zgodbo o letu 2012. Če boste brskali po medmrežju za stranmi, ki opisujejo dan apokalipse 21. decembra 2012, tudi do konca sveta ne boste pregledali vsega kar je na razpolago. Napovedi, kaj bo letnica prinesla, pa se kar močno razlikujejo. Pa poglejmo katere teorije krožijo po medmrežju:

Najbolj znana teorija, ki je dala tudi povod za verovanje v morebitno prihajajočo apokalipso, je seveda tista, ki govori o koncu majevskega koledarja. Majevski koledar bo namreč zaključil svoj 5126 let trajajoči cikel 21. decembra 2012. Vendar pa se niso ohranili nikakršni materialni ali drugačni preostanki, ki bi nam povedali, kaj so stari Maji pričakovali, da se bo zgodilo, ko se bo ta cikel končal in začel nov.

Druga teorija se dotika biblijskih zapisov. Vsaj ena razlaga Svetega pisma pripoveduje, da bo leta 2012 Bog uničil Zemljo. Izraelski matematiki so namreč s pomočjo računalnikov odkrili v biblijskih tekstih skrito kodo. Michael Drosnin, avtor knige »The Bible Code«, pravi, da bo v letih 2010 in 2012 Zemlja soočena s padcem številnih kometov.

Tretjo teorijo je v 70. letih 20. stoletja razvil Terence McKenna, ki je odpotoval v amazonski pragozd, kjer je užival halucigene substance. Po vrnitvi se je poslužil stare kitajske knjige prerokb »I Ching«, s pomočjo katere naj bi ugotovil matematično formulo, ki jo je poimenoval »časovni val nula« oz. »timewave zero«. Ta formula naj bi po njegovo predvidela, kdaj se bo čas formiral v tesneje povezane spirale, dokler se ne bo povezal v t.i. končni čas. Ko se bo to zgodilo, zakoni fizike kot jih poznamo več ne bodo obstajali in svet bo nenadoma vstopil v novo dobo z novimi neznanimi zakoni. McKenna je najprej za dan opisanih dogodkov določil 17. november 2012, ki pa ga je kasneje premaknil, ko je uvidel naslednji galaktično poravnavo: 21. decembra 2012.

Četrta teorija pripada zloglasnemu prerokovalcu Nostradamusu. Njegovi zapisi vsebujejo tudi več prerokb o koncu sveta, ki naj bi se še zgodile. Tako med drugim napoveduje potrese, bolezni, prihod Antikrista ter začetek tretje svetovne vojne. Čeprav letnice 2012 ni omenjal posebej, mnogi uporabniki svetovnega medmrežja verjamejo, da bodo te Nostradamusove prerokbe sovpadale s koncem Majevskega koledarja.

Peto teorijo je skoval Zecharia Sitchin, ki je zapisal 5000 let staro zgodbo o planetu Nibiru, ki naj bi nudil domovanje bitjem imenovanim Anunaki in ki ima svojo orbito nekje za planetoidom Plutonom. Čeprav ima strokovna javnost zgodbo za mit, nekateri verjamejo, da bo nenavadno orbitalno kroženje Nibiruja prestreglo orbitalno pomikanje Zemlje leta 2012. Sodobna znanost je sicer odkrila planetarno telo malenkost večje od Plutona in trikrat bolj oddaljeno od sonca, ki ga je poimenovala Erida. Kljub zagotovilom NASE, da ni nikakršne možnosti, da bi Zemlja kaj kmalu srečala Erido, privrženci Sitchina verjamejo, da je Erida pravzaprav Nibiru s pomaknjeno orbito, ki učinkuje na naš sončni sistem dovolj močno, da bi njegova gravitacija lahko spremenila zemljino orbito. Prav ta dogodek pa bi Zemlji lahko prinesel nepredstavljive spremembe našega gravitacijskega in elektromagnetnih polj.

Kot smo že omenili, se bo na zimski solsticij zgodila galaktična poravnava, ki je vir šeste teorije o apokalipsi. O kakšni poravnavi pravzaprav govorimo? Gre za poravnavo sonca z galaktičnim ekvatorjem, nevidno črto, ki prečka središče naše galaksije, Mlečne ceste. Po pričevanju raziskovalca John Major Jenkinsa, se taka poravnava zgodi enkrat na 26 000 let, naslednja pa naj bi se zgodila leta 2016. Vendar Jenkins tudi pravi, da galaktična poravnava ne bo prinesla konec sveta, pač pa spremembo v človeški psihi, ki bo dosegla nivo večje zavesti.

Sedma teorija govori o pojavi solarnih neviht, ki se pojavljajo v 11 letnem ciklu. Na vsak dopolnjen cikel število sončnih peg doseže svoje najvišje število, čemur pravimo sončni maksimum. Te sončne pege, velike magnetne nevihte, ki jih vidimo skozi teleskope kot temne pike na sončevem površju, sproščajo v vesolje sončne izbruhe, ki se razlikujejo glede na moč. Naslednji sončni maksimum nas čaka leta 2012, in če bodo magnetni sončni žarki uspeli prebiti pešajoč magnetni ščit Zemlje, lahko sevanje povzroči hude stranske učinke v zdravju vseh živih bitij.

Osma in s tem zadnja teorija na katero sem naletela, govori o premiku zemljinih polov. Zemljina pola namreč nista povsem statična. Razlog za to ni povsem znan in obstaja več teoretičnih razlag, kaj to pomanjkanje statičnosti pravzaprav prinaša. Če bi prišlo do premika zemljinih polov, bi se premaknila celotna zemljina skorja z vsemi kontinenti, kar bi prineslo cunamije, potrese, izbruhe vulkanov in klimatske spremembe. Premik polov je leta 1934 predvidel Edgar Cayce, ki je napovedal, da se bodo spremembe začele dogajati v začetku 21. stoletja.

 

A če zaključimo s teorijami o temu kaj naj bi prišlo leta 2012, poglejmo še kakšne teorije o koncu sveta so krožile med ljudmi skozi stoletja v preteklosti. Tudi teh ni bilo malo, zato se osredotočimo samo na nekaj najbolj znanih.

Mnogi Rimljani so videli v izbruhu vulkana Vezuv leta 79 n.š. znak za neizbežno apokalipso. Za tako mišljenje pa lahko okrivimo znanega filozofa Seneko, ki je sicer umrl že leta 65 n.š., a je napovedal konec Zemlje z naslednjimi besedami: »Vse kar vidimo in občudujemo danes bo zgorelo v neskončnem ognju, ki bo vpeljal nov, pravičen in srečen svet.«

Krščanska Evropa je vstopila v leto 1666 z veliko bojaznijo. Biblija namreč opisuje število 666, kot zlovešče znamenje Antikrista. Sproščanju splošne ljudske napetosti v pričakovanju leta 1666 ni pomagala dolgotrajna epidemija kuge, ki je zdesetkala prebivalstvo Londona leta 1665. Ko pa je London prizadel veliki požar leta 1666, so mnogi verjeli, da je nastopila apokalipsa.

Pojav Halleyevega kometa, ki ga vidimo na Zemlji vsakih 76 let, je bil znak prihajajoče katastrofe skozi celotno pisano zgodovino. Pričakovan prihod kometa leta 1910 je med prebivalci Evrope in Amerik povzročil histerijo o koncu sveta. Nekateri so npr. verjeli, da rep kometa vsebuje plin, ki bo nasičil atmosfero in posrkal življenje iz vseh živih bitij na planetu. Prodajna žilica je mnogim v času panike prinesla lepe dobičke, saj so se maske in »kometne pilule« prodajale kot za med. V Rimu pa so prodali ogromne količine ustekleničenega kisika, saj so ljudje verjeli, da bodo s tem kisikom preživeli, dokler kometov rep ponovno ne zapusti atmosfere.

Jehove priče so znane po prerokovanju konca sveta. Že ob svojem nastanku so prerokovali, da bo apokalipsa nastopila leta 1914. Ker pa leta 1914 konec sveta vendarle ni nastopilo (čeprav je leto prineslo začetek prve svetovne vojne), Jehove priče od takrat učijo, da bo konec sveta »v kratkem«.

Planetarne poravnave so od nekdaj prinašale napovedi o apokalipsi, še posebej intenzivne pa so bile napovedi, ki so se nanašale na 5. maj 2000, ko so se poravnali Merkur, Venera, Mars, Jupiter in Saturn s soncem in luno (tisti, ki ste gledali prvi del Tomb Raiderja, veste o čemu gre beseda). Pisec Richard Noone je napovedal, da se bo Zemlja zavila v debelo plast ledu kot posledica premika Zemljine osi, »jasnoviden arheolog« Jeffrey Goodman pa je leta 1977 v knjigi »We are the Earthquake Generation« napovedal, da bodo svet prizadeli potresi in vulkani. Bojazen o apokalipsi na podlagi planetarnih poravnav pa lahko prinesejo tudi znanstvene inovacije preprostih skupnosti. Leta 1774 je tako v Frieslandu na Nizozemskem vikar med verniki razširil majhno knjigo o apokalipsi, saj naj bi se ob prihajajoči poravnavi po njegovo naš sončni sistem porušil. Vaščani so se predali bojazni in paniki, lokalni amaterski astronom pa je zgradil planetarij in razložil vaščanom principe gibanja planetov. Danes planetarij v Frieslandu ostaja najstarejši mehanični planetarij na svetu.

Mnogi Evropejci imajo/mo v zobeh evangeličanskega pridigarja z ameriškega juga Pata Robertsona (če nič drugega se ga večina spominja, kako je med televizijsko oddajo nekaj let nazaj namignil ameriški CII, naj izvede atentat na venezuelskega avtokrata Huga Chaveza). Kot je v navadi za ekstremne pridigarje, je tudi Robertson v 80. letih 20. stoletja napovedoval Jezusovo vrnitev na Zemljo in pri tem pridobil precejšno število podpornikov. Napoved je temeljila na biblijskem pisanju o vnebohodu, še posebej 1 Tesaloničanom, kjer je zapisano:  »Kajti sam Gospod bo ob povelju, ob nadangelskem glasu in ob Božji trobenti stopil z neba. Najprej bodo vstali tisti, ki so umrli v Kristusu. Potem pa bomo mi, ki živimo in bomo ostali, skupaj z njimi odneseni na oblakih v zrak, naproti Gospodu.« Po temu verovanju bodo neverniki in Satan ujeti v jezeru ognja, kjer bodo mučeni noč in dan, vekomaj. Ogenj pa bo uničil Zemljo in jo nadomestil z novimi nebesi in Zemljo, kjer bodo verniki živeli.

Še enkrat se ustavimo pri kometih, tokrat pri Hale-Boppu, ki so ga odkrili leta 1995, marca 1997 pa je letel mimo Zemlje in bil viden nekaj dni tudi na naših tleh. Njegov prihod je zaznamovala tragedija, ki je terjala življenje 39 ljudi. Žrtve so bili člani verske skupine Nebeška vrata, ki je načrtovala in izvedla skupinski samomor, ko je bil komet najbližje zemlji. Skupina je namreč verjela, da na skorji kometa potuje NLP, ki jih bo rešil z našega planeta, kjer je konec življenja neizbežen. Verjeli so namreč, da Zemlji vlada Lucifer in da bo človeštvo izumrlo v apokaliptičnem ognju.

Ob vseh teorijah o koncu sveta pa ne smemo pozabiti na računalniškega črva, ki so ga ljubkovalno poimenovali Y2K. Zgodba o tej teoriji sega v Orwellovsko leto 1984, ko je računalniška revija objavila prvo svarilo o kataklizmi, ki naj bi se zgodila ob prehodu v novo tisočletje. Napaka v računalniškem datiranju tisočletij naj bi namreč sprožila računsko napako, ki bi ohromila računalnike in sprožila splošni kaos. Evangeličanske cerkve so zopet prispevale k splošni paniki in svojim vernikom predlagale, da naredijo zaloge hrane in se pripravijo na najhujše. Pat Robertson in drugi najbolj znani evangeličanski pastor Jerry Falwell sta ponovno namigovala na Jezusovo vrnitev ob prelomu tisočletja.

Na koncu pa še ena malce bolj aktualna teorija o koncu sveta, ki se nanaša na pospeševalnik atomskih delcev Cern, ki so ga te dni po popravilu ponovno zagnali v podzemeljskem laboratoriju v bližini Ženeve. Nekateri kritiki projekta so trdili, da lahko tako trčenje atomov povzroči nastanek črne luknje, ki bi utegnila posrkati Zemljo. Manjša skupina fizikov namreč trdi, da obstajajo minimalne možnosti, da bi taka črna luknja lahko v resnici nastala pod pogojem, da bi znotraj Zemlje oz. na njej nastala majhna orbita, ki bi nato posrkala mikroskopske delce materije vse dokler ne bi izginil celoten planet. Take razlage so spodbudile nekaj neodvisnih znanstvenikov, da so spomladi 2008 vložili tožbo za ustavitev vseh poskusov v pospeševalniku.

 

YouTube slika preogleda

YouTube slika preogleda

 

Teorij o koncu sveta je bilo torej mnogo in če se leto 2012 ne bo izkazalo za kataklizmično, potem jih bomo gotovo slišali še nekaj za leto 2016 in še kakšno drugo letnico. A če boste kateri teoriji v prihodnje verjeli, bi bilo smiselno najprej premisliti, kako so se končale vse druge napovedi v preteklosti, da se ne boste zastonj odpravili na Šmarno goro s čolnom in skušali tako ubežati naslednjemu vodnemu potopu.

 

Neli 

 

 • Share/Bookmark

77 odzivov
77 odgovorov v “Drobci: O letu 2012 in drugih teorijah o koncu sveta”

 1.   jos - 24.11.2009 19:36

  Prosim genij pokaži mi vrstico, kje to piše???

 2.   jos - 24.11.2009 19:38

  “Druga teorija se dotika biblijskih zapisov. Vsaj ena razlaga Svetega pisma pripoveduje, da bo leta 2012 Bog uničil Zemljo.”

  Prosim ne kar nekaj na pamet nakladat! Tega ni v BIBLIJI,…

 3.   ametist - 24.11.2009 19:40

  Veliko napovedanih “KONEC SVETA” -zemlje bi še rad dočakal, pa ne vem, koliko mi je še usojeno? Spominjam se Jehovih prič, ki so zakupile vse zmogljivosti Viatorja za prevoze na Šmarno goro. Vsekakor se enkrar lučka ugasne vsem živim bitjem in ostanejo za večno v temi, ali svetlobi?

 4.   jos - 24.11.2009 19:40

  “Biblija namreč opisuje število 666, kot zlovešče znamenje Antikrista”

  To je število ZVERI,… ne pa antikrista.

  Manjka ti veliko osnovnega znanja,…

 5.   jos - 24.11.2009 19:43

  “Po temu verovanju bodo neverniki in Satan ujeti v jezeru ognja, kjer bodo mučeni noč in dan, vekomaj.”

  Vekomaj je beseda AEON,… ki pomeni ne trajanje pač pa UČINEK. Pravilen prevod bi bil UNIČENI ZA VEDNO,…

  Manjka ti, zelo veliko ti manjka.

 6.   jos - 24.11.2009 19:47

  Je že tako da ne more vsak pek Biblijskih tekstov razlagat kot se mu zdi,… tale bloger je pa dokaz za to.

  Matej 24,36 “36 Za tisti dan in uro pa ne ve NIHČE, ne angeli v nebesih ne Sin, ne Sin ampak SAMO Oče.”

  Mislim da je dosti jasno napisano, če si seveda prebereš Biblijo, da notri nobenih 2012,… če jo prebereš seveda.

 7.   Boris - 24.11.2009 20:25

  @jos Dej model umir se mal s takimi, pa mogoče ceni zadeve, ki jih nekateri pišejo, ne pa da samo pluvaš in se delaš nekaj pametnega, ko se zapičiš v 3 vrstice od celega članka. Na tak način smo lahko usi pametni in geniji.

  Bom ti pa povedal za to vele zanno številko 666. Kot prvo nihče od nas ne more reči kaj naj bi predstavljala, lahko podamo samo vsak svojo interpretacijo. Meni osebno je najljubša ta, da se za to številko skriva cesar Neron iz prvega stoletja pr.n.š. Zver naj bi bilo rismko cessarstvo samo, antikrist pa sam Cesar Neron, ker kot je znano je bil on en največjih preganjalcev kristjanov vseh časov.

  Tako da prosim, malo se brzdaj in spremeni ton svojega pisanja.

  Hvala Neli za članek, pa keep up the good work.

 8.   jos - 24.11.2009 20:50

  Boris, kaj je tebi “všeč” je popolnoma nepomembno. Oprosti, če ne padam dol od sreče, ko berem bedarije.

 9.   Kornelija - 24.11.2009 20:50

  Uf, jos… najprej, jaz ne trdim ničesar pač pa povzemam tisto kar sem našla na internetu, da je lepo pokupčkano za tiste, ki jih take stvari vsaj malo zanimajo. Da sem povzemala sem tudi jasno napisala v blogu. Ampak pojdimo po vrsti:

  Sporočilo: 19:47 in 19:38… če natančno prebereš članek, nikjer ne povezujem Biblijo direktno z letom 2012, razen ko pišem o teoriji št. 2, ki govori o “razlagi” svetega pisma, ki so jo spravili skupaj izraelski matematiki na čelu z Doron Witztumom, Eliyahu Ripsom in Yoav Rosenberg. Na podlagi njihove razlage oz. kot pravijo oni temu dekodiranja Biblije je nastala knjiga “The Bible Code” avtorja Michaela Drosnina. Po drugi strani pa sem povezala napovedi o koncu sveta z dogodki, ki so že minili in se da o njih marsikaj prebrati.

  19:40: Če si prebereš dela cerkvenih očetov, kot sta npr. sveti Irinej Lyonski, ki je antikrista enačil z zverjo v Razodetju, Pavlovim človekom greha, majhnim rogom iz Daniela, ter Hipolita iz Rima, ki je zver prav tako identificiral z antikristom, potem ne bi imel problemov z uporaba sinonima za zver, ki je lahko tudi antikristu. Nekaj je napisati članek tako, da je karseda najbolj razumljiv širšim množicam, nekaj povsem drugega je obtoževati nekoga tistega, česar se z obtožbo sam obremenjuješ. Torej … nepoznavanja, v temu primeru nepoznavanja mojega znanja in podlage.

 10.   jos - 24.11.2009 20:53

  Kaj pa je tole?

  “Vsaj ena razlaga Svetega pisma pripoveduje, da bo leta 2012 Bog uničil Zemljo”

 11.   jos - 24.11.2009 20:55

  Irinej Lyonski pa je popolnoma narobe razložil simbolike Svetega Pisma,…

 12.   Kornelija - 24.11.2009 20:59

  20:53: ena razlaga => razlaga izraelskih matematikov

  20:55: tvoja pravica, da misliš tako.

 13.   jos - 24.11.2009 21:02

  20.59. In kje je ta razlaga v Svetem Pismu?

 14.   Kornelija - 24.11.2009 21:05

  21:02: kje pa je napisano, da je ta razlaga v Bibliji? Je razlaga o Bibliji… vsaj tako bi jaz sklepala iz napisanega, če se le držimo pravil slovenske slovnice.

 15.   Neki Neznanec - 24.11.2009 21:06

  Jos vtakni si vero v rit, druge pa pusti pri miru.

 16.   jos - 24.11.2009 21:07

  “Vsaj ena razlaga Svetega pisma pripoveduje, da bo leta 2012 Bog uničil Zemljo”

  Če jaz znam “slovnico” tale tvoj stavek pomeni, da tole piše v Svetem Pismu?

 17.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 21:08

  Jos, kolegica omenja eno od RAZLAG izraelskih matematikov. Glej kaj citiraš, pek. Kot verjetno veš, je bila biblija podvržena številnim interpretacijam – in s tem mislim kasnejše interpretacije milenaristov, ne selektivnega kompiliranja bukve.

 18.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 21:09

  P.S. sveto pismo se piše z malo

 19.   jos - 24.11.2009 21:10

  No “peki” kje to piše v Svetem Pismu???

 20.   jos - 24.11.2009 21:14

  Saj zato pa so takele zablode na internetu. Neki “pek” nekaj napiše na internetm, mulci pa to veselo kopirajo in širijo bedarije. Se mi ne zdi to ravno odgovorno početje.

 21.   Kornelija - 24.11.2009 21:15

  No, ja slovnica ti precej očitno ne gre, ker zanemarjaš rodilnik. Tudi prav. Pa lahko noč.

 22.   jos - 24.11.2009 21:19

  Sedaj je pa slovnica važna. Primitivno. Pa lahko noč tudi tebi.

 23.   Kornelija - 24.11.2009 21:22

  Zdrava pamet, jos, zdrava pamet je važna.

 24.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 21:23

  Jos, vzami kakšno knjigo v roke. Sploh iz primerjalne religiologije ali mitologije. Odprla se ti bodo nova obzorja in tvoja vera bo na preizkušnji. Vale.

 25.   jos - 24.11.2009 21:24

  Se strinjam. Širjenje bedarij po internetu pa zagotovo ne prispeva k “zdravi pameti”

 26.   paxman - 24.11.2009 21:25

  LOL@jos: razlaga svetega pisma != v svetem pismu

 27.   jos - 24.11.2009 21:25

  Jernej kar predlagaj,rad berem.

 28.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 21:28

  James George Fraser: Zlata veja Joseph John Campbell: The Hero with a Thousand Faces in druge istega avtorja

 29.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 21:29

  Pa to sta stara mačka. Tako da, če imaš dovolj časa, poišči novejše avtorje.

 30.   jos - 24.11.2009 21:29

  Danes mularija dobesedno časti “teorijo zarote” Prava epidemija nezaupanja v človeka se širi po internetu.In takšni amaterski pisci, ki poznate le copy-paste, zagotovo ne prispevate k “zdravi pameti”

 31.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 21:30

  Teorija zarote? Nezaupanje do koga?

 32.   jos - 24.11.2009 21:30

  Hvala za namig, bom dal na seznam.

 33.   jos - 24.11.2009 21:32

  Nasplošno opažam veliko nezupanje v sočloveka. V vse se dvomi, vse se temelji na misterijih. Bolj kot je bizarno in skregano z vsako zdravo pametjo. Bolj se bere in bolj je popularno,…

 34.   Kornelija - 24.11.2009 21:33

  Čaščenje? Jaz sem jih pa zbrala bolj kot ne v posmeh. Pa sem mislila, da se da to razbrati… šment!

 35.   jos - 24.11.2009 21:36

  Ne Kornelija ni ti uspelo,… Sploh pa se posmehovati vsebinam Svetega Pisma ni niti malo kulturno in niti malo pri “zdravi pameti”.

 36.   paxman - 24.11.2009 21:37

  Zakaj ne? Saj je izmišljeno tako kot so izmišljene zarote…

 37.   Kornelija - 24.11.2009 21:39

  Jos, še enkrat in tokrat res zadnjič. Vsebinam razlag Svetega pisma.

 38.   jos - 24.11.2009 21:39

  Imaš kakšen dokaz da je Sveto Pismo izmišljeno paxman? Ali pa si to nekje na internetu prebral? Mogoče kakšne copy-paste do Kornelije?

 39.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 21:40

  Aha, kot ateist te povsem razumem. Zmagoslavje vere je pač v veri sami. Dvom ostane cepcem.

  Glede svetega pisma pa: fajn bukva, ni kej. Ampak če se ukvarjaš z zgodovino njegovega nastajanja pač ne moreš mimo dejstva, da je presneto daleč od božje besede.

 40.   jos - 24.11.2009 21:41

  Jernej te ne razumem v delu “da je presneto daleč od božje besede.”?

 41.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 21:46

  Kompiliranja, več avtorjev, prisojanja atributov bogov sosednjih ljudstev Jahveju, apokrifi. Veš, če vzameš študijsko izdajo sv. pisma, bo to kaj kmalu jasno. Predvidevam, da ti nimaš dostopa do izvirnih tekstov in da ne znaš hebrejsko in grško. Kar precej spodbija tvojo kredibilnost – za razliko od teologov, ki se ukvarjajo s temi rečmi.

 42.   paxman - 24.11.2009 21:46

  “Imaš kakšen dokaz da je Sveto Pismo izmišljeno paxman?” Geneza, recimo, je en mimosunek.

 43.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 21:48

  Aha, jos, še nenavadno sovpadanje cerkvenih praznikov s prazniki “poganov” si podrobno preberi v Fraserju. Sicer bo verjetno zadostovala že Wikipedia.

 44.   jos - 24.11.2009 21:51

  Jernej, ni potrebe. Teologi širom sveta in vseh denominacij so si enotni glede prevodov. Zato tudi danes imamo sveto pismo v toliko jezikih. Vsebina pa potrjena z najdbo v Kumranu.

  Več avtorjev, v zelo različnih kulturnih okoljih in časovnih periodih, pa samo priča o “navdihnjenosti” saj si Sveto Pismo v kanonu nikjer ne nasprotuje.

  Katere atribute pa si je JHWH prisvojil če sva točna?

 45.   jos - 24.11.2009 21:52

  paxman,… in v čem je mimosunek?

 46.   jos - 24.11.2009 21:52

  Jernej upam da ne mešaš Katolicizma s Krščanstvom?

 47.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 21:55

  Jahve je “absorbiral” Ela, imenuje se tudi Adonai, kar je sicer pridevek feničanskega Baala – upam, da nisem ustrelil mimo, ampak mislim da Melkart ni.

 48.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 21:55

  Ne; niti jih ne pišem z veliko začetnico.

 49.   jos - 24.11.2009 21:57

  Mislim da si ustrelil mimo. Nisem pa 100%. Ker se v stari zavezi v Hebrejščini pojavlja ELOHIM, imaš pa prav nisem teolog,…

  Sicer pa če si bral staro zavezo, ne vem, kje je JHWH kaj “prevzel” od bala?

 50.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 22:04

  Evo, pa se bockava dva amaterja. Joc, joc, misil sem, da se bolj spoznaš na te reči. Je pa pohvalno, da na pamet poznaš dele svetega pisma – to dejansko resno mislim, ker zahteva samodisciplino. Imaš pa prav: Adonai je bil po Tammuzu, ne Baalu (vidiš, jaz moram to sproti preverjati).

  Baala so si pa sposodili za Belcebuba. Kar spet oporeka originalnosti.

 51.   jos - 24.11.2009 22:05

  Pa saj se samo pogovarjava :-) )

 52.   jos - 24.11.2009 22:07

  Zmotilo me je samo kako Kornelija “lahkotno” obravnava tematiko,…

 53.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 22:08

  Ne, ne, spoštovani moj – ti si narobe prebral stavek.

 54.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 22:08

  Ona je govorila o eni od razlag, ti pa o Janezovem razodetju kot takem.

 55.   Neki Neznanec - 24.11.2009 22:11

  Nekaj “argumentov” za obstoj boga. Prvi je prava cvetka.

  ASIMETRIČNI ARGUMENT IZ INDIJE 1. Dobrodelnost Matere Tereze in njena pomoč revnim dokazuje, da je krščanstvo prava vera. 2. Gandijevo usmiljenje in prizadevanj za mir še ne pomeni, da je tudi Hinduizem prava vera. 3. Krščanski Bog torej obstaja.

  TRANSCENDENTALNI ARGUMENT 1. Če obstaja razum, obstaja tudi Bog. 2. Razum obstaja. 3. Torej obstaja tudi Bog.

  KOZMOLOŠKI ARGUMENT 1. Če mislim, da nekaj mora imeti vzrok, potem ga ima. 2. Mislim, da vesolje mora imeti vzrok. 3. To pomeni, da vesolje ima svoj vzrok. 4. Bog torej obstaja.

  ONTOLOŠKI ARGUMENT 1. Definirajmo boga kot X. 2. Ker si lahko predstavljam X, pomeni, da X obstaja. 3. Bog torej obstaja.

  POGOJEN ONTOLOŠKI ARGUMENT 1. Bog je bodisi potreben ali nepotreben. 2. Bog ni nepotreben, to pomeni, da nujno potrebujemo Boga. 3. Bog torej obstaja.

  TEOLOŠKO KREACIONISTIČNI ARGUMENT KOMPLEKSNOSTI 1. Poglejte človeka, svet in vesolje! Ali niso kompleksni? 2. Samo Bog jih je lahko ustvaril tako kompleksne! 3. Bog torej obstaja.

  ARGUMENT DOVOLJ KOMPLEKSNEGA STVARNIKA 1. Vsaka kompleksno stvar je moral nekdo ustvariti. 2. Vesolje je kompleksno. 3. Samo Bog je dovolj kompleksen, da lahko ustvari vesolje. 4. Bog torej obstaja.

  ARGUMENT VERE 1. Če bi obstajal Bog, potem bi verjel vanj. 2. Jaz verjamem v Boga! 3. Bog torej obstaja.

  ARGUMENT NEPOPOLNEGA RAZDEJANJA 1. V strmoglavljenem letalu je umrlo 167 potnikov in članov posadke. 2. Preživela je samo en otrok z opeklinami tretje stopnje. 3. Bog torej obstaja.

  Človeški možgani so res neverjeten organ.

 56.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 22:15

  Res žmohten cvetober, NN! :D

 57.   jos - 24.11.2009 22:16

  Jernej ona je zapisala: “Vsaj ena razlaga Svetega pisma pripoveduje, da bo leta 2012 Bog uničil Zemljo.”

  Tole preprosto ne drži,…

 58.   jos - 24.11.2009 22:17

  Ker tega ni v Svetem Pismu.

 59.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 22:23

  ja, te razlage res ni bilo v svetem pismu, ker je to razlaga izraelskih matematikov, ki so si tako razlagali sveto pismo. Neli je omenila, da si oni tako razlagajo sveto pismo. Veš, tole bi pa moralo biti očitno, no.

 60.   jos - 24.11.2009 22:25

  “Druga teorija se dotika biblijskih zapisov. Vsaj ena razlaga Svetega pisma pripoveduje, da bo leta 2012 Bog uničil Zemljo. Izraelski matematiki so namreč s pomočjo računalnikov odkrili v biblijskih tekstih skrito kodo. Michael Drosnin, avtor knige »The Bible Code«, pravi, da bo v letih 2010 in 2012 Zemlja soočena s padcem številnih kometov.”

  Mislim da je dokaj jasno, da ga je pihnila.

 61.   jos - 24.11.2009 22:28

  “Baala so si pa sposodili za Belcebuba. Kar spet oporeka originalnosti.” Ne vem če poznaš,… Belcebuba je omenjal Kristus ko jo govoril o Satanu,… Bala pa stara zaveza pojmuje kot malika. Gre za različni stvari.

 62.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 22:32

  Ne, ti si ga pihnil. Ne vem, kako naj ti razložim. Biblija je besedilo. Ljudje ga berejo. Nekateri na svoj način – torej si ga razlagajo po svoje. Ker ga ne berejo dobesedno, ampak razmišljajo kaj bi stvari lahko pomenile. In zato se govori o razlagah. Ker če pogledaš še enkrta, boš videl, da Neli ni napisala:”Sveto pismo pripoveduje…” ampak “Vsaj ena razlaga Svetega pisma pripoveduje…”

  Ne, ne poznam. Ampak, a ti ne bereš svetega pisma kot celote? Bereš samo novo zavezo?

 63.   jos - 24.11.2009 22:35

  Berem ga celega, ker je celotno navdihnjeno.

 64.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 22:36

  Aja, pa poanta je ravno ta: Baal je feničansko božanstvo. Ena od njegovih manifestacij je Belcebub. Ampak to boš našel v knjigah, ki se ukvarjajo s Feničani oz. s podrobnejšim preučevanjem sv. pisma. In tu žal nobeno ponavljanje “na pamet” teh dejstev ne spremeni.

 65.   jos - 24.11.2009 22:39

  Se prepleta recimo Daniel in Razodetje,… je zanimivo primerjati ti dve knjigi.

  Dnijel je živel v Babilonu cca 600 let pred Kristusom, Janez pa ni poznal njegove knjige. Pa kako se knjigi dopolnjujeta,neverjetno.

 66.   jos - 24.11.2009 22:44

  Mogoče me nisi razumel, JHWH ko se je razodel in dal svoj zakon Izraelu da ljudem do znanja da je samo ON Bog,… Od Baala niso izraelci prevzeli ničesar,… pač pa so podirali in uničevali Baalova svetišča,…

 67.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 22:50

  Je, ja, itak. V eni kup klanja, v drugi ljubezen do bližnjega, ki jo oznanja dobri Jud (upam, da te oznaka ne moti). Aja, btw. a veš da so pekel izumili Egipčani? Da je 600 let pred Kristusom na povsem enak način umrl in od mrtvih vstal Atis – sicer rojen iz deviške matere? Da vladanje Marije v nebesih ob Kristusu religiologi povezujejo z bližnjevzhodnimi religijami poroke božanskih parov? In najbolj hecno je, da to niso teorije zarote. Prav nenavadno kako se spreminjajo le imena, vsa dejanja so pa ista. In celo datumi praznikov, ki jih praznujemo, imajo veliko starejo tradicijo.

  Rekel sem, da je Jahve “absorbiral” Ela. In da je drugo ime za Jahveja – Adonai (gospod) – izpeljano iz prav tako semitskega Tammuza/Adonisa.

 68.   jos - 24.11.2009 22:55

  pekel,… možno? Vendar Biblija govori o HADU ali ŠEOLU. Kjer mrtvi spijo, se nič ne dogaja z njimi.

  Po Svetem Pismu je Marija mrtva.

  Pa Kristus se ni rodil 25.12.0000 če si to imel v mislih? To je samo dan ko se Katoliški svet spominja Kristusovega rojstva.

 69.   jos - 24.11.2009 22:58

  Za atisa pa še nisem slišal razen mislim da v zeitgeistu (upam da sem parv napisal :-)

 70.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 23:05

  Dobro, potem zaključiva takole: teološke zmage prepuščam tebi, ker se sam s temi zadevami manj kot malo ukvarjam. Kot sem pa že prej napisal, ti priporočam kakšna dela iz primerjalne mitologije in religije. Če ne drugega, so – vsaj te, ki sem jih bral jaz – prijetno napisane.

 71.   jos - 24.11.2009 23:08

  Hvala za klepet Jernej. Pa lahko noč želim.

 72.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 24.11.2009 23:10

  Enako.

 73.   sergej - 25.11.2009 07:58

  Z veseljem sem prebral in se nasmejal ob teh nesmiselnih teorijah. Pomanjkanje znanja je očitno zelo nevarno. Je to nauk tega zapisa? :)

 74.   Kornelija - 25.11.2009 10:00

  Mislim, da zadnji odstavek precej razloži moj odnos do takih in podobnih teorij. ;-)

 75.   Chiara - 25.11.2009 11:04

  Uf, komaj sem se prebila skozi vse komentarje… kako eni radi komplicirajo! :P Post pa zelo lepo sestavljen za nas, ki nas take vraže zanimajo (čeprav nimam namena v čolnu na Šmarni gori čakat ;) ), pa se nam ne da po netu brskat.

 76.   ocitnoedinipameten - 25.11.2009 11:49

  pa kaj vam bo znanje o vseh teh teorijah?? boste bolje spali? boste kaj več od drugih? boste kako prispevali družbi? kaj vam bo vera? še ko je le govora o tem, kaj je v bibliji, se ljudje kregajo… naj že izumrejo vsi verniki, to je samo en velik minus človeku.

  http://www.anthroblogs.org/nomadicthoughts/archives/maya_cartoon.JPG

 77.   Jernej Velkavrh Κονιπους - 25.11.2009 14:44

  očitnoedinipameten, očitno so na svetu tudi druge stvari, ne samo modni trendi, aktualna politika in keš. Nekateri res super spimo po branju raznih teorij. Pa četudi se komu drugemu zdijo zabijanje časa. Končno ima človek tudi možgane za razmišljanje, ne samo rok za delo. In kaj sploh je družbeno produktivno? Kar se pa ne-/vernih ljudi tiče, vsak naj živi, kakor hoče. V današnji sekularizirani Sloveniji je to v glavnem dopuščeno. Boljši od drugih? Hmnja, kakšnega Le Goffa, Churchilla in Runcimana smatram za svetlobna leta pred junaki in pisci rumenega tiska. Ampak to je kajpak relativno, ker ima vsak svoj špas.

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !