Sep 30 2009

Zakaj zgodovina?

Dobrodošli na blogHistoria – medmrežni prostor za vse ljubitelje zgodovine, pomožnih in sorodnih zgodovinskih ved! Zagotovo se sprašujete zakaj smo se aktivni raziskovalci zgodovine odločili pisati dotičen blog. Zakaj prav zgodovina? No, razen tega, da se kot že rečeno aktivno ukvarjamo s proučevanjem zgodovine in njenih procesov, se lahko vprašamo kaj je tisto, kar nas vleče v preteklost, v srčiko človeškega spomina? Morda umik vsakodnevnemu brezglavemu sodobnemu življenju? Morda družbeno pogojene karakteristike, ki so vdete v osebnost vsakega od nas, ne da bi za to vedeli vzroke? Prav tu pa nam lahko zgodovina da vpogled v kar je bilo in kaj naj bi bilo. Lahko nas navdahne s perspektivo in, če le iščemo dovolj podrobno, celo pomenom. Sprejemanje namesto ignoriranje zgodovine lahko našo sedanjost vodi s preprostim spoznanjem, da je to kar smo, v bistvu to kar smo bili.

 Obstajajo tisti, ki verjamejo, da je potrebno živeti v sedanjosti, v »tu in zdaj«, vsako proučevanje zgodovine pa je po njihovo velika izguba časa. Sleherna vrednota je za njih vrednota sedanjosti, vsako učinkovito dejanje pa je le dejanje za prihodnost. Velikokrat si rečem, kako popolnoma zdolgočaseni morajo biti ljudje, ki imajo taka stališča. Zgodovina nenazadnje ni le naštevanje daljnih podatkov in nepomembnih namigovanj (čeprav je, kot pravi moja prijateljica, polna »mrtvih tipov«).

 Zgodovina je potovanje katerega del smo vsi, tudi »mrtvi tipi«. Je dokument celotnega človeštva, z vsemi našimi čuti, upanji in željami. Zgodovina kaže našo neomejeno zmožnost za dobroto, zlobo, najbolj daljnosežne dosežke, največje pomanjkljivosti, naš razum in našo slaboumnost. Zgodovina ni nič drugega kot zemljevid človekove narave, ki se je na določeni točki ločila od preostalega živalstva in ki na določeni točki nemalokrat pokaže svoje najtemnejše prvinske instinkte.

 A morda je zgodovina v prvi vrsti pravzaprav dar – dragoceno znanje, ki je plod časa in obstoja. Če jo pravilno izrabimo lahko najdemo pomemben vidik, ki nam pove kdo smo kot ljudje, ljudstvo, človeštvo, kam smo namenjeni ter zakaj. Zgodovina nam daje možnost, da vidimo naše bistvo na stopnji čistosti, ki si jo izvolimo, pa čeprav nas zanima samo kdo je izumil papir za peko peciva, ali pa kje se končajo naši nagoni in začne naš razum.

 In končno, zgodovina ni ločena od naše sedanjosti ali prihodnosti. Je tako resnična, kot je resnično naše življenje. Če dovolimo preteklosti, da poseže v naša življenja, potem zvabimo celotno znanje, dosežke in izkušnje naših prednikov v naše bistvo. In to ni nekaj kar bi bilo vredno ignorirati, pač pa bi morali ceniti, se iz tega nekaj naučiti in konec koncev spoštovati. Če bomo dovolili lahko prav to izvabi na plan najboljše plati naše civilizacije, najboljše iz nas samih in nas oplemeniti z vero v sočloveka, upanjem za našo prihodnost in razsvetlitvijo v našem vsakdanjem življenju.

 Zaradi vsega zgoraj naštetega torej zgodovina, ta blog in naše povabilo, da se nam v našem spoznavanju pridružite s svojimi komentarji, vprašanji in prispevki. Mi pa se bomo ta čas trudili in vam sporočali novice o novih odkritjih, podajali poročila o okroglih mizah in simpozijih ter vas (upamo) spoznavali z zabavnimi in manj zabavnimi dejstvi iz preteklosti.

 Neli

 • Share/Bookmark

6 odzivov
6 odgovorov v “Zakaj zgodovina?”

 1.   emko - 30.09.2009 22:20

  Popolnoma se strinjam. Človek brez zgodovine ni človek. Vsak človek ima svojo, lastno zgodovino.

 2.   jst - 30.09.2009 22:24

  Zgodovina je zanimiva stvar in se lahko veliko naučimo od nje. Problem pa je v tem, da je uradna zgodovina, ta ki so nas jo učili v šolah in jo še učijo, prirejena, zlagana napisana od zmagovalcev. Veliko je stvari, ki so bile najdene, dokazane vendar jih uradna znanost ne priznava ali pa jih pripisuje vesoljcem…

 3. fetalij  fetalij - 30.09.2009 23:03

  pohvale za blog, super!

 4.   dinozaver - 1.10.2009 00:01

  Zanimiva tema. Zgodovina je učiteljica življenja, kot pravi stari rek- Po mojem bo kar držalo. S poznavanjem bližnje in davne zgodovine se nam odpirajo nove perspektive in boljše razumevanja sedanjosti. Ker je Abraham že za mano , lahko tudi iz izkušenj potrdim, da se zgodovina ponavlja. Marsikatero družbeno nasprotje ali konflikti se rešujejo po enakem scenariju, kot pred stoletji ali celo tisočletji. Metode so pogosto popolnoma enake, samo okolje je nekoliko drugačno.

 5. enjanez  enjanez - 1.10.2009 07:29

  Dobrodošli :)

 6.   Miha - 1.10.2009 09:22

  Zgodovina je zakon !!! Prav zanimiva stvarca je :=)

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !